La fábrica – Read
Close

LA FÁBRICA – READ
1975 - PRESENT
SANT JUST DESVERN (BARCELONA)
TEXT: RICARDO BOFILL

Read | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

We found enormous silos, a tall smoke snack, four kilometres of underground tunnels, machine rooms in good shape… This was in 1973 and it was our first encounter with the Cement Factory.

This cement factory, dating from the first period of the industrialization of Catalonia, was not built at once or as a whole but was a series of additions as the various chains of production became necessary. The formal result was given, then, by a series of stratified elements, a process which is reminiscent of vernacular architecture, but applied to industry.

Keeping our eyes moving like a kaleidoscope, we already imagined future spaces and found out that the different visual and aesthetics trends that had developed since World War I coexisted here:

  • Surrealism in paradoxical stairs that lead to nowhere; the absurdity of certain elements hanging over voids; huge but useless spaces of weird proportions, but magical because of their tension and disproportion.
  • Abstraction in the pure volumes, which revealed themselves at times broken and raw.
  • Brutalism in the abrupt treatment and sculptural qualities of the materials.

Seduced by the contradictions and the ambiguity of the place, we quickly decided to retain the factory, and modifying its original brutality, sculpt it like a work of art.

The result proves that form and function must be dissociated; in this case, the function did not create the form; instead, it has been shown that any space can be allocated whatever use the architect chooses, if he or she is sufficiently skilful.

“Presently I live and work here better than anywhere else. It is for me the only place where I can concentrate and associate ideas in the most abstract manner.

I have the impression of living in a precinct, in a closed universe which protects me from the outside and everyday life. The Cement Factory is a place of work par excellence. Life goes on here in a continuous sequence, with very little difference between work and leisure.

I have the impression of living in the same environment that propelled the Industrial Revolution in Catalonia.”

Ricardo Bofill

Cement Factory

Construction/Deconstruction

The construction work, which began with partial destruction with dynamite and jack hammers, lasted for more than a year and a half. It was a precision job, which consisted in revealing the hidden forms and recovering certain spaces, comparable to the work of the sculptor whose first task is to confront the material. The silos were full of cement and it was impossible to penetrate the spaces entirely saturated with dust. The following phase was the greening and planting. It was necessary to provide a green plinth to these volumes; plants would climb walls and hang from the roofs. The last phase was the annulment of functionalism: we had to give the factory new structures and different uses, invent a new program.

Various spaces became visible: The Cathedral, the gardens, the silos. Later we had to differentiate the new constructions with a specific vocabulary, which integrates various languages from the History of Architecture in opposition to vernacular architecture. We imagined windows, doors, stairs and false perspectives, and applied them to the exterior walls and some of the interiors. Slowly, with the valuable help of Catalan craftsmen, the Cement Factory was transformed, but it will always remain an unfinished work.

Deconstruction
Read | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura
Read | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura
Exteriors

The Studio

The team’s studio is located in the factory silos over four floors connected by a spiral staircase.

Reflecting the company’s culture, the highly functional floor layout encourages team work and provides a perfect environment for individual concentration and creativity.

Ricardo Bofill’s office on the first floor is a minimalist space with 4 meters ceiling height and pristine white walls and carpet.

Furnished with RBTA designs, except for the vintage wicker Thonet chairs, the workspace is a bright and spacious open floor plan flooded with natural light and a view looking into the gardens.

The underground galleries contain the model workshop and the archive rooms.

The doors, windows and decorative elements are clear references to a cultured, historical architecture, in contrast to what might be described as the industrial vernacular of the original factory.

La Catedral

As part of the creative renewal and adaptative reuse of the cement plant, the factory hall was transformed into a conference and exhibition room, generous in size with floor to ceiling heights of 10 meters.

With slightly oxidized surfaces, the raw concrete walls preserve the industrial aesthetics and spatial quality, the memory of the structure’s former use.

The minimal architecture intervention in La Catedral is aesthetically striking and visually strong, with very few pieces designed by Taller Design: a wood and steel conference table, black leather sofa, chairs and armchairs, a steel and glass coffee table and a smaller meeting table under the huge hoppers.

Interiors
Read | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura
Read | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura

The Gardens

Once the spaces had been defined, cleaned of cement, it was necessary to provide a green plinth to the remaining volumes; plants would climb walls and hang from the roofs.

The site, largely covered with grass, is bordered by groups of eucalyptus, palms, olive and prune tree, mimosas, and climbing plants that wrap the exposed concrete walls, giving the building this mysterious aspect of romantic ruin that makes it unique and unrepeatable.

Gardens

The Residence

Cosmopolitan by definition, Ricardo Bofill returns always to the factory, that old industrial building that he never ceases to renew for the past forty years, enlarging and embellishing its spaces as writing the history of his life, a biography in constant evolution.

“The factory is a magic place which strange atmosphere is difficult to be perceived by a profane eye. I like the life to be perfectly programmed here, ritualised, in total contrast with my turbulent nomad life”

In the upper part of the factory Ricardo Bofill transformed a huge volume of brute cement into the main living room. It is a perfect cube with a sequence of arc windows whose regular rhythm evokes the metaphysical perspectives of De Chirico.

“Domestic, monumental, brutalist and conceptual”, that’s how Ricardo Bofill defines this room of enormous dimensions.

The kitchen-dining room located in the ground floor is the meeting point for the family. In the middle of the room, a white marble rectangular table supported on ironwork legs surrounded with Thonet chairs, seat and backrest with wickerwork. Two-sided fireplaces designed by the architect Oscar Tusquets, add warmth, charm, and ambience to the room.

With traditional Moroccan wall finish, the “pink” room on the middle floor of the house provides a smaller and more private living area.  Designed by the studio, the generous rectangular dining table was made of one single piece of Alicante red marble. Same material was used for the coffee table in front of the black leather sofa. The chairs and stools are re-editions of Antonio Gaudi’s designs.   A large fireplace dominates the room.

Residence
Read | Ricardo Bofill Taller de Arquitectura